Strefa wiedzy
Strona główna / Strefa wiedzy / Jakub Kostecki w gronie „Who is who na rynku windykacji”

Jakub Kostecki w gronie „Who is who na rynku windykacji”

Już po raz trzeci Jakub Kostecki, prezes Kaczmarski Inkasso, został doceniony przez Gazetę Finansową i znalazł się w zestawieniu „Who is who na rynku windykacji”. Prezentuje ono menedżerów mających największy wpływ na branżę wierzytelności w Polsce.
Jakub Kostecki zarządza Kaczmarski Inkasso od ponad 7 lat, koordynując też pracę Kancelarii Prawnej VIA LEX. Jego działania na rzecz rozwoju rynku windykacji były wielokrotnie doceniane przez branżę finansową, m.in. w listopadzie został uznany przez magazyn ekonomiczny Home&Marekt za „Menedżera roku w finansach 2022”.  Aktywnie działa również w Komitecie Sterującym branży zarządzania wierzytelnościami przy Związku Przedsiębiorstw Finansowych.

Who-JK.PNG

Razem do celu

- Na sukces lidera zawsze pracuje zespół. U nas każdy ma swój wkład w to, co osiągamy i dokąd zmierzamy. Podejmowanie decyzji to wynik pracy wielu osób, bez których zarządzanie firmą nie byłoby możliwe. Cieszy mnie, że wspólnie pokonujemy bariery, które nierzadko pojawiają się na drodze do celu. Wiem, że zawsze mogę liczyć na zespół Kaczmarski Inkasso i pozostałe departamenty działające w naszej grupie. Widzę na co dzień zaangażowanie naszych ludzi i nawet jeśli jednego dnia coś wydaje się niewykonalne, to następnego okazuje się, że znaleźliśmy rozwiązanie. Bardzo wszystkim za to dziękuję – mówi Jakub Kostecki.

Dodajmy, że w październiku 2022 r. Kaczmarski Inkasso, kierowane przez Jakuba Kosteckiego, po raz czwarty z rzędu zostało wybrane przez instytucje finansowe za najlepszą firmę windykacyjną w Polsce i otrzymało nagrodę CESSIO Outsourcingu - Serwis Wierzytelności.

Windykacja potrzebna od zaraz

Badanie „Przydatność firm windykacyjnych dla gospodarki”, przeprowadzone na zlecenie Kaczmarski Inkasso we wrześniu 2022 r. pokazało, że ponad połowa konsumentów i przedsiębiorców z sektora MŚP uważa, że firmy windykacyjne są potrzebne zawsze, niezależnie od koniunktury, a co czwarty ankietowany, że tylko w kryzysie. Aż 43 proc. przedsiębiorstw stwierdziło, że największą korzyścią wynikającą z działalności firm windykacyjnych jest ograniczenie zatorów płatniczych, dzięki czemu gospodarka lepiej się rozwija. Na drugim miejscu znalazło się zmniejszenie ryzyka upadłości firm (40 proc. odpowiedzi), a na trzecim poprawa ich kondycji finansowej (37 proc). Natomiast z punktu widzenia konsumentów główną wartością jest zredukowanie ryzyka bankructwa firm działających na rodzimym rynku – uważa tak ponad 1/3 Polaków. Dla 30 proc. istotne jest minimalizowanie zatorów, a dla 26 proc. poprawa sytuacji finansowej przedsiębiorstw.

Jakubowi Kosteckiemu gratulujemy uznania Gazety Finansowej i życzymy ciekawych wyzwań zawodowych!